logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



gulasz drobiowy z ziemniakami i orzechami

garnek żeliwny garnki żeliwne gulasz drobiowy z ziemniakami i orzechami
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 500 g filetu z indyka lub kurczaka pokrojonego w paski
  • 1 cebula pokrojona w półplasterki
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone
  • 2 duże woskowe ziemniaki pokrojone w kostkę
  • ½ łyżeczki papryki w proszku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 4 łyżki masła orzechowego z cząstkami orzechów
  • 600 ml wywaru drobiowego
  • 25 g orzeszków ziemnych nie solonych
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 50 g groszku cukrowego
  • 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie paski
  1. Mięso marynować co najmniej godzinę z dużą szczyptą soli, pieprzu i 1 łyżką sosu sojowego
  2. W garnku żeliwnym obsmażać mięso przez 4 minuty. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć następne 2 minuty. Dodać ziemniaki i smażyć kilka minut aż się zarumienią
  3. Dodać paprykę w proszku, pieprz cayenne i masło orzechowe. Stopniowo dodawać wywar i mieszjąc doprowadzić do wrzenia
  4. Dodać orzeszki ziemne, groszek cukrowy, paprykę i resztę sosu sojowego. Przykryć i dusić przez 45 minut na małym odniu
  5. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem lub makaronem.