Wyszukiwarka
gulasz drobiowy z ziemniakami i orzechami
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 500 g filetu z indyka lub kurczaka pokrojonego w paski
- 1 cebula pokrojona w półplasterki
- 2 ząbki czosnku zmiażdżone
- 2 duże woskowe ziemniaki pokrojone w kostkę
- ½ łyżeczki papryki w proszku
- szczypta pieprzu cayenne
- 4 łyżki masła orzechowego z cząstkami orzechów
- 600 ml wywaru drobiowego
- 25 g orzeszków ziemnych nie solonych
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 50 g groszku cukrowego
- 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie paski
- Mięso marynować co najmniej godzinę z dużą szczyptą soli, pieprzu i 1 łyżką sosu sojowego
- W garnku żeliwnym obsmażać mięso przez 4 minuty. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć następne 2 minuty. Dodać ziemniaki i smażyć kilka minut aż się zarumienią
- Dodać paprykę w proszku, pieprz cayenne i masło orzechowe. Stopniowo dodawać wywar i mieszjąc doprowadzić do wrzenia
- Dodać orzeszki ziemne, groszek cukrowy, paprykę i resztę sosu sojowego. Przykryć i dusić przez 45 minut na małym odniu
- Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem lub makaronem.